Vragen? | +31 85 208 8060

Management zonder ziel
Stop de epidemie. De impact van de huidige managementpraktijken op de ziel van organisaties.

In zijn artikel ‘Management zonder ziel is een epidemie geworden’ bespreekt Henry Mintzberg de impact van de huidige managementpraktijken op de ziel van organisaties. Hij bekritiseert het toenemende gebruik van management als een wetenschap die zich richt op kwantificeerbare en meetbare aspecten, zoals financiën en processen, ten koste van de menselijke aspecten van organisaties. Deze benadering, betoogt Mintzberg, heeft geleid tot een gebrek aan bezieling en betrokkenheid binnen organisaties.

Om bezieling in organisaties te begrijpen, zullen we eerst moeten kijken naar de kern van wat nu een organisatie vormt: de mensen die erbij betrokken zijn. Nog niet zo heel lang geleden bestond die kern nog uit louter verkrijgbaarheid van kapitaal, grondstoffen en arbeid. Dat staat nog steeds, maar organisatiedeskundigen zoals Taylor en vooral Bennis zagen meer dan alleen de fysieke procesbeweging van arbeiders. Die ontdekten de aanwezigheid van een ziel.

Bezieling komt voort uit een gevoel van betekenis, verbondenheid en een dieper begrip van het doel van het werk. Organisaties die bezieling willen cultiveren, moeten hun focus verleggen van louter winst en efficiëntie naar het creëren van een cultuur waarin medewerkers zich gewaardeerd, gehoord en geïnspireerd voelen. We zullen eraan moeten geloven dat daar de winst zit. En de groei, en de voor lief genomen continuïteit.

Een essentieel aspect van bezielde organisaties is leiderschap. Leiders moeten niet alleen operationele doelen nastreven, maar ook een inspirerende visie uitdragen die medewerkers aanspreekt op een emotioneel niveau. Dit vereist authentiek leiderschap dat gebaseerd is op integriteit, empathie en een oprechte betrokkenheid bij het welzijn van de medewerkers. Het klinkt als een open deur, maar niets -of anders weinig- is wat het lijkt. Leiders moeten het belang erkennen van een mensgerichte benadering van management, waarbij de ziel van de organisatie centraal staat. Ondanks de druk van klanten, moedermaatschappijen en aandeelhouders, die bij tijd en wijle hardnekkig en zelfs meedogenloos kan zijn.

Een ander belangrijk aspect is de organisatiecultuur. Bezielde organisaties creëren een omgeving waarin medewerkers zich veilig voelen om zichzelf te zijn, risico's te nemen en hun creativiteit te uiten. Dan is een cultuur van meer vertrouwen, meer open communicatie en met respect voor diversiteit nodig. Organisaties moeten ruimte bieden voor authenticiteit en zelfontdekking, zodat medewerkers zich kunnen ontwikkelen en groeien, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. In het gareel schoppen is echt niet meer van deze tijd.

Daarnaast is het essentieel om de verbinding tussen medewerkers en het doel van de organisatie scherper op te zoeken. Bezielde organisaties definiëren niet alleen wat ze doen, maar ook waarom ze het doen. Dit vereist een duidelijke missie en waarden die medewerkers inspireren en motiveren, niet alleen in woord, liefst in daad. Organisaties moeten ervoor zorgen dat deze missie en waarden niet alleen op papier staan, maar ook tot uiting komen in alle aspecten van het dagelijkse werk. Dit laatste schijnt niet altijd mee te vallen.

 

Een ander belangrijk aspect van bezieling is het creëren van een omgeving waarin medewerkers worden aangemoedigd om te leren en te groeien. Organisaties moeten investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en leidinggevers door middel van training, coaching en mentorprogramma's. Dit helpt niet alleen om de vaardigheden en capaciteiten van medewerkers te verbeteren, maar versterkt ook hun gevoel van eigenwaarde en betrokkenheid bij de organisatie. Die wordt er alleen maar beter van.

Tot slot is het belangrijk om te erkennen dat bezieling niet van bovenaf kan worden opgelegd, maar van onderaf moet worden gekweekt. Dit betekent dat medewerkers -zeker de nieuwe generaties- actief betrokken moeten worden bij het vormgeven van de cultuur en het beleid van de organisatie. Een zware dobber, want zelfs medewerkers kunnen nog wel eens hun moedeloosheid gebruiken om maar niet te hoeven veranderen; “Ja, vertel dat verhaal eerst maar eens bovenin.” Maar het kan worden bereikt door middel van participatieve besluitvorming, het creëren van mogelijkheden voor feedback en het stimuleren van een cultuur van inclusie en diversiteit.

In conclusie, bezieling in organisaties is essentieel voor het creëren van een gezonde en veerkrachtige werkomgeving. Het vereist een verschuiving van een louter op winst gerichte benadering naar een meer mensgerichte benadering van management, waarbij de ziel van de organisatie centraal staat. Door te investeren in leiderschap, cultuur, verbinding en groei kunnen organisaties een omgeving creëren waarin medewerkers zich gewaardeerd, geïnspireerd en betrokken voelen. Niet alleen tijdens trainingen, maar ook in andere omgevingen hoor ik mensen praten over tekorten van deze materie, terwijl het uiteindelijk zal leiden tot verbeterde prestaties in de organisatie en welzijn voor alle betrokkenen, als we het goed willen doen.

Pexels tara winstead 8386440

Kunstmatige intelligentie (a.k.a. Artificial Intelligence) 

Oktober 2024

Kunstmatige intelligentie (AI) verandert de manier waarop managers beslissingen nemen fundamenteel. Waar besluitvorming traditioneel gebaseerd was op ervaring, onderbuikgevoel, stand van de maan en beperkt voorhanden informatie, stelt AI managers nu in staat om datagedreven beslissingen te nemen die nauwkeuriger, sneller en toekomstgerichter zijn. We gaan daar onomkeerbaar mee te maken krijgen.

Coaching, vergadering,

Coaching, mentorschap en leiderschap op afstand

September 2024

De wereld van werk verandert veel sneller dan we goed geëquipeerd kunnen volgen, en daarmee ook de manier waarop we leiderschap hanteren. Traditionele leiderschapsstijlen maken plaats voor nieuwe benaderingen die beter inspelen op de eisen van een dynamische, digitale en diverse werkomgeving. Niet altijd even soepel, maar toch. Coaching, mentorschap en leiderschap op afstand zijn enkele van de trends die momenteel opkomen en die een significante impact hebben op de manier waarop leiders worden gevormd en ondersteund.

Hoe ontwikkelen deze trends zich en waarom ze zo essentieel zijn voor de toekomst van leiderschap?

Palmen, zee, strand, terras op palen

Vakantie voor managers?

Juli 2024

Vakantie doe je alleen voor de lol.

Managers zijn de superhelden van het bedrijfsleven. Ze vechten dagelijks tegen stapels werk, eindeloze vergaderingen en last-minute deadlines. Maar zelfs superhelden hebben af en toe een pauze nodig. Hier zijn enkele redenen waarom je echt vakantie nodig hebt.

 

PMC.nl is al meer dan 33 jaar marktleider in maatwerk bedrijfstrainingen, leiderschapstrainingen, salestrainingen en personal coaching.

Contact
Correspondentieadres

Vroenhoutseweg 29 A
4703 SH Roosendaal

085 2088 060

info@pmc.nl

Trainingslocaties: Roosendaal, Bosschenhoofd en Breda