Vragen? | +31 85 208 8060

Recruitment: Lastig voor werkgever EN werkzoekende

Recruitment is een moeilijke zaak – zowel voor de sollicitant als voor de recruiter. De kandidaat is wanhopig op zoek naar zijn of haar droombaan en de werkgever naar de best mogelijke kandidaat voor zijn organisatie. De druk wordt gevoeld aan beide kanten, en dat kan leiden tot dure fouten voor beide partijen.

Waarom Honda het levenslicht zag

Er zijn echter enkele goed gedocumenteerde gevallen van bedrijven waarvan de werkgevers ongetwijfeld wakker zijn geworden in de kleine uurtjes van de nacht, gevolgd door ongelukkige beslissingen. Arme Dick Rowe heeft in zijn tijd als platenproducent de Beatles afgewezen. Of Toyota, die niet genoeg onder de indruk was een jonge ingenieur genaamd Soichiro. De jonge ingenieur liet zich hierdoor uiteraard niet uit het veld slaan. Wat zijn volledige naam was? Soichiro Honda.

Verfraaiing van de waarheid

Maar er zijn ook momenten dat het de kandidaat is die beter had moeten weten. Ik verwijs hierbij naar een onderzoek waaruit bleek dat bijna 60 procent van de deelnemende werkgevers kandidaten ontvangen hadden die logen over hun CV. Je kunt je alleen maar afvragen wat ze deed geloven dat ze ermee weg konden komen.

Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Amerikaanse rekruteringsspecialist CareerBuilder™, somt enkele van de meest memorabele leugens op die door potentiële werkgevers zijn opgegraven. Het bevat valse beweringen om een Olympische medaillewinnaar, een basketbalkampioen en een assistent van een premier te zijn - in een land dat geen premier heeft!

Sommige van de leugens kunnen royaal worden omschreven als "verfraaiing" van de waarheid. Deze kandidaten werden betrapt, maar konden punten scoren voor het proberen. Een interviewer ontdekte dat een "bouwbegeleider" alleen ervaring had met het bouwen van een achtertuinhondenhuis. Een andere sollicitant beweerde 25 jaar werkervaring te hebben - op 32-jarige leeftijd.

Eerlijkheid is het beste beleid

In een concurrerende arbeidsmarkt zullen werkzoekenden zich in het meest positieve licht willen profileren. Maar, terwijl we misschien lachen om wat sommige mensen bereid zijn om op hun cv's te zetten, kan een leugen ernstige gevolgen hebben. Als je wordt betrapt, schaadt dat je reputatie en toekomstige werkgelegenheidsperspectieven. Als je een baan krijgt vanwege leugens op je cv, is de kans groot dat je er achter komt dat je het werk niet kunt doen en dat je een aantal ongemakkelijke vragen van je werkgever moet beantwoorden. Eerlijkheid is het beste beleid!

Man vr act

Over Actieve mannen en Effectieve vrouwen

April 2024

Om te begrijpen waarom mannen vaak actiever zijn en vrouwen effectiever in organisaties, moeten we dieper ingaan op de psychologische en sociale dynamiek die deze verschillen vormgeven. Hoewel generalisaties altijd beperkt zijn en individuele variatie groot is, kunnen we desondanks enkele trends en patronen identificeren die de neiging van mannen tot activiteit en vrouwen tot effectiviteit in organisatorische contexten verklaren.

Management zonder ziel

Stop de epidemie. De impact van de huidige managementpraktijken op de ziel van organisaties.

Maart 2024

In zijn artikel ‘Management zonder ziel is een epidemie geworden’ bespreekt Henry Mintzberg de impact van de huidige managementpraktijken op de ziel van organisaties. Hij bekritiseert het toenemende gebruik van management als een wetenschap die zich richt op kwantificeerbare en meetbare aspecten, zoals financiën en processen, ten koste van de menselijke aspecten van organisaties. Deze benadering, betoogt Mintzberg, heeft geleid tot een gebrek aan bezieling en betrokkenheid binnen organisaties.

 

2 Mannen met elkaar in gesprek met op de achtergrond een whiteboard, Coaching en Individuele begeleiding PMC Roosemdaal

Van Performance Management naar Mastery Management, oftewel het transformeren van werkcultuur

Februari 2024

In de snel evoluerende wereld van vandaag wordt de traditionele benadering van Performance Management steeds vaker in twijfel getrokken. Bedrijven beginnen te beseffen dat het beoordelen van prestaties niet voldoende is om te gedijen in een omgeving die wordt gekenmerkt door constante verandering en innovatie. Het is tijd om over te stappen naar een nieuw paradigma: Mastery Management.

Lees verder als je iets wilt weten over de nieuwe generatie, die vroeg of laat bij je binnenstapt.

 

PMC.nl is al meer dan 33 jaar marktleider in maatwerk bedrijfstrainingen, leiderschapstrainingen, salestrainingen en personal coaching.

Contact
Correspondentieadres

Vroenhoutseweg 29 A
4703 SH Roosendaal

085 2088 060

info@pmc.nl

Trainingslocaties: Roosendaal, Bosschenhoofd en Breda