Vragen? | +31 85 208 8060

Recruitment: Lastig voor werkgever EN werkzoekende

Recruitment is een moeilijke zaak – zowel voor de sollicitant als voor de recruiter. De kandidaat is wanhopig op zoek naar zijn of haar droombaan en de werkgever naar de best mogelijke kandidaat voor zijn organisatie. De druk wordt gevoeld aan beide kanten, en dat kan leiden tot dure fouten voor beide partijen.

Waarom Honda het levenslicht zag

Er zijn echter enkele goed gedocumenteerde gevallen van bedrijven waarvan de werkgevers ongetwijfeld wakker zijn geworden in de kleine uurtjes van de nacht, gevolgd door ongelukkige beslissingen. Arme Dick Rowe heeft in zijn tijd als platenproducent de Beatles afgewezen. Of Toyota, die niet genoeg onder de indruk was een jonge ingenieur genaamd Soichiro. De jonge ingenieur liet zich hierdoor uiteraard niet uit het veld slaan. Wat zijn volledige naam was? Soichiro Honda.

Verfraaiing van de waarheid

Maar er zijn ook momenten dat het de kandidaat is die beter had moeten weten. Ik verwijs hierbij naar een onderzoek waaruit bleek dat bijna 60 procent van de deelnemende werkgevers kandidaten ontvangen hadden die logen over hun CV. Je kunt je alleen maar afvragen wat ze deed geloven dat ze ermee weg konden komen.

Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Amerikaanse rekruteringsspecialist CareerBuilder™, somt enkele van de meest memorabele leugens op die door potentiële werkgevers zijn opgegraven. Het bevat valse beweringen om een Olympische medaillewinnaar, een basketbalkampioen en een assistent van een premier te zijn - in een land dat geen premier heeft!

Sommige van de leugens kunnen royaal worden omschreven als "verfraaiing" van de waarheid. Deze kandidaten werden betrapt, maar konden punten scoren voor het proberen. Een interviewer ontdekte dat een "bouwbegeleider" alleen ervaring had met het bouwen van een achtertuinhondenhuis. Een andere sollicitant beweerde 25 jaar werkervaring te hebben - op 32-jarige leeftijd.

Eerlijkheid is het beste beleid

In een concurrerende arbeidsmarkt zullen werkzoekenden zich in het meest positieve licht willen profileren. Maar, terwijl we misschien lachen om wat sommige mensen bereid zijn om op hun cv's te zetten, kan een leugen ernstige gevolgen hebben. Als je wordt betrapt, schaadt dat je reputatie en toekomstige werkgelegenheidsperspectieven. Als je een baan krijgt vanwege leugens op je cv, is de kans groot dat je er achter komt dat je het werk niet kunt doen en dat je een aantal ongemakkelijke vragen van je werkgever moet beantwoorden. Eerlijkheid is het beste beleid!

Fractaal spiegel

Fractaal gedrag: De kunst van zelfgelijkenis

16 december 2023

Fractaliteit is een concept dat oorspronkelijk uit de wiskunde komt, waar het verwijst naar patronen die zich herhalen op verschillende schalen. Dit concept kan echter ook worden toegepast op organisaties, waarin het vaak resulteert in wat we "fractaal gedrag" kunnen noemen.

Care en dare zussen training rsz

Care, do you Dare and Dare, do you Care?

12 november 2023

In een leuk bedrijf werkten twee zussen als supervisor, Care en Dare. Ze waren in alle opzichten elkaars tegenpolen. Care was bedachtzaam, geduldig en bekwaam in het zorgen voor anderen. Dare daarentegen was avontuurlijk, moedig en altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen.

PMC.nl is al meer dan 33 jaar marktleider in maatwerk leiderschapstrainingen, salestrainingen en personal coaching.

Contact

PMC:
Vroenhoutseweg 29 A
4703 SH Roosendaal

085 20 88 060
info@pmc.nl