Oorlogsdreiging, zoals die door Rusland, kan niet alleen geopolitieke spanningen verhogen, maar ook directe gevolgen hebben voor Nederlandse midden- en kleinbedrijven. Vooral bedrijven in sectoren als logistiek, IT, energie, en productie moeten voorbereid zijn, omdat zij gevoelig zijn voor verstoringen in toeleveringsketens, cyberaanvallen en economische sancties.
De kans op cyberaanvallen neemt toe tijdens geopolitieke conflicten, daar merken we nu al een en ander van. IT-bedrijven en bedrijven die werken met gevoelige klant- of bedrijfsgegevens moeten onmiddellijk hun cybersecurity opschalen. Denk hierbij aan het updaten van software, het trainen van personeel om phishing-aanvallen te herkennen en het implementeren van back-upsystemen. Samenwerken met een cyberexpert kan helpen om zwakke plekken snel te identificeren. Zoiets is doen is duur, maar niks doen wordt vele malen duurder.
MKB’s in de logistieke en productiesector, die afhankelijk zijn van grondstoffen of toeleveranciers uit Oost-Europa, moeten hun afhankelijkheden evalueren. Het is slim om alternatieve leveranciers te zoeken en je voor te bereiden op prijsstijgingen of langere levertijden. Een goede risicoanalyse helpt om tijdig maatregelen te nemen en continuïteit te waarborgen. Oorlogsdreiging kan leiden tot marktinstabiliteit en dalende consumentenuitgaven. Bedrijven in de detailhandel of horeca moeten financiële buffers opbouwen om een terugval in inkomsten op te vangen.
Intern zullen bedrijven met internationale medewerkers of klanten in Oost-Europa duidelijk moeten communiceren over bedrijfscontinuïteit en veiligheid. Zorg ook voor een intern noodplan, zodat medewerkers -waar dan ook- weten hoe te handelen bij escalaties.
Proactief handelen kan de impact van geopolitieke dreigingen beperken. Door risico’s te identificeren en maatregelen te nemen, kunnen MKB’s zich beter beschermen en flexibel inspelen op onvoorziene omstandigheden. Food for thought, dus.