Vragen? | +31 85 208 8060

Fractaal spiegel
Fractaal gedrag: De kunst van zelfgelijkenis

Fractaliteit is een concept dat oorspronkelijk uit de wiskunde komt, waar het verwijst naar patronen die zich herhalen op verschillende schalen. Dit concept kan echter ook worden toegepast op organisaties, waarin het vaak resulteert in wat we "fractaal gedrag" kunnen noemen. Fractaal gedrag in een organisatie betekent dat bepaalde gedragspatronen en structuren zich herhalen op verschillende niveaus en afdelingen van de organisatie, en dit fenomeen kan zowel positieve als negatieve gevolgen hebben.

Een van de meest voor de hand liggende voorbeelden van fractaal gedrag in organisaties is leiderschap. Als het leiderschap in een organisatie gebaseerd is op principes van open communicatie, vertrouwen en samenwerking, zal dit zich waarschijnlijk weerspiegelen op alle niveaus. Dit betekent dat zowel de hoogste leiders als de basiswerknemers deze principes in hun gedrag zullen weerspiegelen. Dit creëert een zelfgelijkend patroon van samenwerking en efficiëntie dat de organisatie ten goede komt.

Aan de andere kant kan negatief fractaal gedrag ook opduiken. Als er bijvoorbeeld sprake is van een cultuur van wantrouwen en micromanagement op het hoogste niveau van de organisatie, zal dit zich waarschijnlijk verspreiden naar lagere niveaus. Managers en, op hun beurt, de medewerkers zullen zich onzeker voelen, wat de creativiteit en innovatie kan belemmeren. Dit negatieve patroon zal zich herhalen en de organisatie kan vastlopen in inefficiëntie en stagnatie. Met alle gevolgen van dien.

Het begrijpen van fractaal gedrag in organisaties is van cruciaal belang voor leiders en managers. Het stelt hen in staat om bewust te sturen en te cultiveren wat ze willen zien op alle niveaus van de organisatie. Dit vereist een consistente toepassing van kernwaarden, het bevorderen van positieve gedragspatronen en het vermijden van negatieve valkuilen.

Daarnaast kunnen organisaties leren van de natuurlijke wereld, waar fractaliteit wijdverspreid is. Bomen, rivieren, en zelfs sneeuwvlokken vertonen fractale patronen. Deze patronen zijn vaak efficiënt en veerkrachtig, omdat ze zich aanpassen aan verschillende omgevingen en schalen. Organisaties kunnen soortgelijke veerkracht ontwikkelen door fractale principes toe te passen.

In conclusie, fractaal gedrag in een organisatie is een krachtig concept dat de herhaling van gedragspatronen en structuren op verschillende niveaus beschrijft. Leiders en managers moeten zich bewust zijn van dit fenomeen en actief werken aan het bevorderen van positieve, zelfgelijkende patronen terwijl ze negatieve vermijden. Door te leren van de natuurlijke wereld en de wiskunde, kunnen organisaties veerkrachtiger en efficiënter worden, wat essentieel is in de steeds veranderende zakelijke omgeving van vandaag.

Fractaal spiegel

Fractaal gedrag: De kunst van zelfgelijkenis

16 december 2023

Fractaliteit is een concept dat oorspronkelijk uit de wiskunde komt, waar het verwijst naar patronen die zich herhalen op verschillende schalen. Dit concept kan echter ook worden toegepast op organisaties, waarin het vaak resulteert in wat we "fractaal gedrag" kunnen noemen.

Care en dare zussen training rsz

Care, do you Dare and Dare, do you Care?

12 november 2023

In een leuk bedrijf werkten twee zussen als supervisor, Care en Dare. Ze waren in alle opzichten elkaars tegenpolen. Care was bedachtzaam, geduldig en bekwaam in het zorgen voor anderen. Dare daarentegen was avontuurlijk, moedig en altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen.

PMC.nl is al meer dan 33 jaar marktleider in maatwerk leiderschapstrainingen, salestrainingen en personal coaching.

Contact

PMC:
Vroenhoutseweg 29 A
4703 SH Roosendaal

085 20 88 060
info@pmc.nl