Vragen? | +31 85 208 8060

feedback
Feedback; de zuurstof van je organisatie

Feedback Geven

In de snelle wereld van vandaag, waarin bedrijven en organisaties voortdurend streven naar verbetering en innovatie, is feedback geven een onmisbare praktijk geworden. Toch merken we bij veel bedrijven een schrijnend tekort, in veel facetten. Zelfs privé.

Feedback speelt namelijk een cruciale rol in persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het biedt niet alleen een routekaart voor verbetering, maar bevordert ook open communicatie en versterkt de relaties binnen een team. In deze PMC blog bespreken we waarom feedback geven zo belangrijk is en hoe het effectief kan worden ingezet om zakelijke en persoonlijke succes en groei te bevorderen.

Feedback is als zuurstof voor je hele organisatie: Feedback is een krachtige tool voor persoonlijke groei. Het biedt mensen inzicht in hun sterke punten en gebieden die verbetering behoeven. Door constructieve kritiek te ontvangen, kunnen mensen hun vaardigheden verfijnen en hun prestaties verbeteren. Het helpt ook bij het identificeren van blinde vlekken die anders onopgemerkt zouden blijven. Lees ook eens de PMC blog van ‘Performance management naar Mastery Management’, want feedback is de absolute basis om Mastery Management te bereiken. Naast elke topsporter staat een coach.

In een professionele setting draagt feedback bij aan het verhogen van de productiviteit en efficiëntie. Wanneer teamleden duidelijk begrijpen wat er van hen wordt verwacht en hoe ze hun werk kunnen verbeteren, zijn ze beter in staat om hun taken effectief uit te voeren. Dit leidt tot een betere prestatie van het team als geheel en draagt bij aan het succes van de organisatie. Feedback kan zelfs ook een belangrijke rol spelen in het stimuleren van innovatie. Door een open en eerlijke communicatielijn te behouden, worden teamleden aangemoedigd om nieuwe ideeën en oplossingen te delen. Dit creëert een cultuur van creativiteit en voortdurende verbetering, wat essentieel is voor innovatie. Je concurrenten innoveren namelijk ook.

Feedback helpt bij het opbouwen en versterken van relaties binnen een team. Het bevordert een cultuur van wederzijds respect en begrip. Wanneer teamleden weten dat hun feedback wordt gewaardeerd en serieus genomen, voelen ze zich meer betrokken en gemotiveerd. Dit leidt -bijna automatisch- tot een betere samenwerking en een positievere werkomgeving.

Er zijn natuurlijk een aantal opmerkingen, aandachtspunten en voorwaarden: Effectieve feedback moet specifiek en concreet zijn. Vermijd vage opmerkingen en geef duidelijke voorbeelden van wat er goed ging of wat verbeterd kan worden, zonder er oeverloos in te verzanden. Dit helpt de ontvanger om precies te begrijpen wat er bedoeld wordt en welke acties nodig zijn om te verbeteren.

Feedback moet tijdig worden gegeven. Wacht niet te lang om feedback te geven, want dan kan het minder relevant en minder impactvol zijn. Door onmiddellijk feedback te geven, blijft de informatie fris en kan de ontvanger direct aan de slag met de nodige aanpassingen.

Het is belangrijk om feedback op een empathische en constructieve manier te geven. Focus op het gedrag of de prestatie, niet op de persoon. Gebruik een positieve toon en benadruk wat er goed gaat voordat je de verbeterpunten bespreekt. Dit zorgt ervoor dat de ontvanger openstaat voor de feedback en zich niet aangevallen voelt. Als de ontvanger zich toch aangevallen voelt, ligt dat aan jou. Niet aan hem, of haar. Brute waarheden bestaan dus ook, zoals je ziet.

Feedback geven moet een tweezijdige dialoog zijn. Moedig de ontvanger aan om vragen te stellen en zijn of haar perspectief te delen. Niet sturen, maar coachen. Dit bevordert een beter begrip en helpt bij het vinden van gezamenlijke oplossingen. Het maakt ook duidelijk dat feedback een continu proces is en niet een eenmalige gebeurtenis. Biedt -waar je kan- je hulp aan.

Maak van feedback geven een regelmatig onderdeel van de werkroutine. Regelmatige feedback helpt bij het handhaven van hoge prestatieniveaus en zorgt ervoor dat problemen snel worden aangepakt. Het creëert ook een cultuur van voortdurende verbetering en leren. Consistentie, oftewel elke dag opnieuw, is hier wederom het magische woord.

Regelmatige en constructieve feedback leidt tot een hogere kwaliteit van werk. Door duidelijk op basis van gelijkwaardigheid te communiceren over wat er goed gaat (80% !) en wat beter kan (20%), worden normen en verwachtingen verduidelijkt. Haal de percentages niet door elkaar, om moedeloosheid en wanhoop te vermijden. Werk aan de losse eindjes, en niet aan de grote berg rijstebrij.

Medewerkers die regelmatig feedback ontvangen, voelen zich gewaardeerd en betrokken bij hun werk. Dit verhoogt de tevredenheid en motivatie, wat op zijn beurt leidt tot een hogere retentie van medewerkers. Tevreden medewerkers zijn productiever en loyaal aan de organisatie. En ze zijn ook vrolijker thuis, bij hun partner en kinderen aan de eettafel, na een beste werkdag.

Feedback is ook essentieel voor leiderschapsontwikkeling. Leiders die openstaan voor feedback kunnen hun vaardigheden aanscherpen en effectiever worden in hun rol. Het helpt hen om beter te communiceren, beslissingen te nemen en hun team te motiveren. Met veel minder moeite en kostbare tijd.

Conclusie: Het geven van feedback is een onmisbaar onderdeel van persoonlijke en professionele groei. Het bevordert productiviteit, stimuleert innovatie, versterkt teamdynamiek en draagt bij aan het succes van de organisatie. Door feedback op een effectieve manier te geven, kunnen we een cultuur van voortdurende verbetering en leren creëren. In een wereld die voortdurend in beweging is, is feedback de sleutel tot vooruitgang en succes.

Feedback geven is nooit het afrekenen van perfectie. Perfectie is immers het einde van ieders geluk en feedback is het begin van ieders meesterschap. Feedback geven is een kunst op zich.

Palmen, zee, strand, terras op palen

Vakantie voor managers?

Juli 2024

Vakantie doe je alleen voor de lol.

Managers zijn de superhelden van het bedrijfsleven. Ze vechten dagelijks tegen stapels werk, eindeloze vergaderingen en last-minute deadlines. Maar zelfs superhelden hebben af en toe een pauze nodig. Hier zijn enkele redenen waarom je echt vakantie nodig hebt.

 

feedback

Feedback; de zuurstof van je organisatie

Mei 2024

In de snelle wereld van vandaag, waarin bedrijven en organisaties voortdurend streven naar verbetering en innovatie, is feedback geven een onmisbare praktijk geworden. Toch merken we bij veel bedrijven een schrijnend tekort, in veel facetten. Zelfs privé.

Feedback speelt namelijk een cruciale rol in persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het biedt niet alleen een routekaart voor verbetering, maar bevordert ook open communicatie en versterkt de relaties binnen een team. In deze PMC blog bespreken we waarom feedback geven zo belangrijk is en hoe het effectief kan worden ingezet om zakelijke en persoonlijke succes en groei te bevorderen.

Man vr act

Over Actieve mannen en Effectieve vrouwen

April 2024

Om te begrijpen waarom mannen vaak actiever zijn en vrouwen effectiever in organisaties, moeten we dieper ingaan op de psychologische en sociale dynamiek die deze verschillen vormgeven. Hoewel generalisaties altijd beperkt zijn en individuele variatie groot is, kunnen we desondanks enkele trends en patronen identificeren die de neiging van mannen tot activiteit en vrouwen tot effectiviteit in organisatorische contexten verklaren.

PMC.nl is al meer dan 33 jaar marktleider in maatwerk bedrijfstrainingen, leiderschapstrainingen, salestrainingen en personal coaching.

Contact
Correspondentieadres

Vroenhoutseweg 29 A
4703 SH Roosendaal

085 2088 060

info@pmc.nl

Trainingslocaties: Roosendaal, Bosschenhoofd en Breda