Vragen? | +31 85 208 8060

Tayloriaans
De Tayloriaanse organisatie: een nieuwe manier van organiseren

In de moderne bedrijfswereld is het steeds belangrijker om op een efficiënte en effectieve manier te organiseren. Hiervoor is een gedegen structuur nodig waarmee een bedrijf zijn productiviteit en rendement kan verhogen. Een recente ontwikkeling hierin is de Tayloorianse organisatie, geïntroduceerd door Frederick Winslow Taylor. Taylor was een Amerikaanse ingenieur die bekend stond om zijn bijdrage aan de industriële revolutie.

De theorie van Taylor

De theorie van Taylor is gebaseerd op het principe dat arbeid efficiënter kan worden ingezet door het toepassen van wetenschappelijke principes. Dit betekent dat er een zorgvuldige analyse wordt uitgevoerd van alle taken en processen die binnen een bedrijf worden verricht. Hierbij wordt gekeken naar elk individueel onderdeel en wordt gezocht naar manieren om deze taken zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Op deze manier kan een bedrijf de productiviteit verhogen en de kosten verlagen.

Voordelen van Tayloorianse organisatie

Het grote voordeel van de Tayloorianse organisatie is dat het een betere structuur creëert voor het managen van bedrijfsprocessen. Er wordt een duidelijke hiërarchie ingesteld, waardoor alle taken beter kunnen worden georganiseerd en uitgevoerd. Ook wordt er veel meer tijd besteed aan training en planning. Dit verbetert de workflow en leidt tot een meer efficiënte werkomgeving.

Daarnaast is het beter voor het personeel. Door een duidelijk stappenplan te volgen wordt er meer begrijpelijkheid gecreëerd en kunnen medewerkers hun taken beter uitvoeren. Dit leidt tot meer tevredenheid en lagere verloopcijfers.

Nadelen van Tayloorianse organisatie

Hoewel de Tayloorianse organisatie een aantal duidelijke voordelen biedt, heeft het ook een aantal nadelen. Deze organisatievorm vereist veel controle en micro-managen. Dit betekent dat er weinig ruimte is voor creativiteit en innovatie. Ook kan het ontmoedigend werken voor medewerkers die worden geconfronteerd met een zeer gedetailleerd stappenplan.

Bovendien kan de Tayloorianse organisatie leiden tot een verlies aan flexibiliteit. Omdat er zo'n nadruk ligt op het volgen van strikte voorschriften, is er minder ruimte voor improvisatie. Dit kan een bedrijf belemmeren om in te spelen op veranderingen in de markt of op klantenwensen.

Conclusie

De Tayloorianse organisatie is een effectieve manier van organiseren die bedrijven kan helpen om hun productiviteit en rendement te verhogen. Hoewel het veel voordelen biedt, moeten bedrijven er rekening mee houden dat deze organisatievorm ook zijn nadelen heeft. Door deze nadelen in acht te nemen, kunnen bedrijven hun eigen Tayloorianse organisatie opzetten die optimaal aansluit bij hun bedrijfsbehoeften.

Fractaal spiegel

Fractaal gedrag: De kunst van zelfgelijkenis

16 december 2023

Fractaliteit is een concept dat oorspronkelijk uit de wiskunde komt, waar het verwijst naar patronen die zich herhalen op verschillende schalen. Dit concept kan echter ook worden toegepast op organisaties, waarin het vaak resulteert in wat we "fractaal gedrag" kunnen noemen.

Care en dare zussen training rsz

Care, do you Dare and Dare, do you Care?

12 november 2023

In een leuk bedrijf werkten twee zussen als supervisor, Care en Dare. Ze waren in alle opzichten elkaars tegenpolen. Care was bedachtzaam, geduldig en bekwaam in het zorgen voor anderen. Dare daarentegen was avontuurlijk, moedig en altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen.

PMC.nl is al meer dan 33 jaar marktleider in maatwerk leiderschapstrainingen, salestrainingen en personal coaching.

Contact

PMC:
Vroenhoutseweg 29 A
4703 SH Roosendaal

085 20 88 060
info@pmc.nl