Vragen? | +31 85 208 8060

De ideale manager aannemen
De ideale manager aannemen

De manager die vergeet te managen

Heb je wel eens een manager aangenomen om er later achter te komen dat hij nog niet helemaal klaar is voor de rol? Het is een veelvoorkomend probleem in veel organisaties. De beste medewerker wordt manager zonder de leidinggevende capaciteiten te bezitten. Slecht management leidt tot ongemotiveerde medewerkers, slechte onderlinge communicatie en dus een verminderde efficiëntie.

Maar gelukkig zijn er manieren waarop je kan inschatten of de beste medewerker het potentieel in zich heeft om manager te worden. Heeft hij dat niet dan wordt het lastig. Bezit hij slechts een paar van de onderstaande kwaliteiten dan kan er door middel van training bijgeschaafd worden naar een goed professioneel niveau. Hieronder de drie kern kwaliteiten waar je naar moet zoeken in je potentiële manager.

Goede managers zijn georganiseerd en gefocust in hun werk

Managen en organiseren gaan hand in hand. Van aannemen en delegeren tot meetings inplannen en  functioneringsgesprekken voeren, managers organiseren constant. Aangezien managers verschillende ballen tegelijkertijd in de lucht moeten houden is deze vaardigheid erg belangrijk. Wanneer je potentiële managers overweegt moet je ze tijdens de screening en bepaalde werkactiviteiten nauwlettend in de gaten houden. Bekijk of ze een zogeheten “method to their madness” hebben.

Eén van de belangrijkste facetten van het succesvol organiseren als leider is timemanagement. Lou Holtz, de beroemde Notre Dame voetbaltrainer bedacht de uitdrukking “Wat is belangrijk in het hier en nu?”. Dit helpt managers op het juiste spoor te blijven in termen van prioriteiten en zich minder zorgen te maken over onbelangrijke aspecten van hun werk. Het is van groot belang dat managers efficiënt hun prioriteiten kunnen stellen en op schema kunnen blijven.

Goede managers hebben sterke interpersoonlijke vaardigheden

Het vermogen om met anderen om te gaan en betekenisvolle relaties op te bouwen is een vaardigheid die elke succesvolle manager zou moeten hebben. Leiders die kil, afstandelijk of onaangenaam gezelschap zijn vinden het lastig om mensen aan boord te krijgen met hun ideeën. In sommige gevallen kunnen ze werknemers zelfs ontmoedigen om hun voorbeeld te volgen.

Het oefenen van empathie, begrip en oprechte nieuwsgierigheid naar de gevoelens van de mensen om hem heen is een vaardigheid die werknemers blij maakt en uiteindelijk leidt tot een gemotiveerde werkplek. Interpersoonlijke vaardigheden en communicatievaardigheden liggen immers centraal in mensgerichte managemnet overwegingen. En mensen zijn hoe dan ook van nature aangetrokken tot mensen met deze vaardigheden.

Wanneer u een teamlid overweegt voor een leidinggevende functie, registreer dan hoe zij omgaan met u, andere werknemers en andere hogere functies binnen de organisatie. Als het ze moeilijk lijkt om een niet-functioneel gesprek te voeren, zijn ze misschien niet de beste keuze voor een promotie.

Goede managers bezitten uitstekende communicatieve vaardigheden

Management draait allemaal om communicatie. Als berichten niet duidelijk en overzichtelijk worden gepresenteerd raakt de boodschap vaak verloren. Als dat publiek je personeel is en de boodschap betrekking heeft op de groei van je organisatie dan is het hebben van een goede boodschap van cruciaal belang. Van het betrokken houden van medewerkers, tot het effectief coachen van beroepsvaardigheden, met goede communicatie kom je een heel eind. Hier zijn enkele dingen waar je op kan letten om te bepalen of een kandidaat de communicatieve vaardigheden bezit die hij nodig heeft om als manager te excelleren.

  • Ze hebben effectieve non-verbale communicatievaardigheden
  • Ze lijken open en eerlijk te zijn met degenen met wie ze omgaan
  • Ze beschikken over goede luistervaardigheden en luisteren actief
  • Ze communiceren hun ideeën op een georganiseerde manier met een duidelijke en voor de hand liggende boodschap

Hoewel effectieve communicatie belangrijk is, is ook wat er precies gecommuniceerd wordt van cruciaal belang. Wanneer u een kandidaat analyseert let dan ook goed op wat ze precies communiceren. Geven ze hun interesse aan om de leiding te nemen in bepaalde projecten en hun belangen te behartigen? Dat is misschien een teken dat ze goed aansluiten bij een toekomstige managementpositie.

feedback

Feedback; de zuurstof van je organisatie

Mei 2024

In de snelle wereld van vandaag, waarin bedrijven en organisaties voortdurend streven naar verbetering en innovatie, is feedback geven een onmisbare praktijk geworden. Toch merken we bij veel bedrijven een schrijnend tekort, in veel facetten. Zelfs privé.

Feedback speelt namelijk een cruciale rol in persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het biedt niet alleen een routekaart voor verbetering, maar bevordert ook open communicatie en versterkt de relaties binnen een team. In deze PMC blog bespreken we waarom feedback geven zo belangrijk is en hoe het effectief kan worden ingezet om zakelijke en persoonlijke succes en groei te bevorderen.

Man vr act

Over Actieve mannen en Effectieve vrouwen

April 2024

Om te begrijpen waarom mannen vaak actiever zijn en vrouwen effectiever in organisaties, moeten we dieper ingaan op de psychologische en sociale dynamiek die deze verschillen vormgeven. Hoewel generalisaties altijd beperkt zijn en individuele variatie groot is, kunnen we desondanks enkele trends en patronen identificeren die de neiging van mannen tot activiteit en vrouwen tot effectiviteit in organisatorische contexten verklaren.

Management zonder ziel

Stop de epidemie. De impact van de huidige managementpraktijken op de ziel van organisaties.

Maart 2024

In zijn artikel ‘Management zonder ziel is een epidemie geworden’ bespreekt Henry Mintzberg de impact van de huidige managementpraktijken op de ziel van organisaties. Hij bekritiseert het toenemende gebruik van management als een wetenschap die zich richt op kwantificeerbare en meetbare aspecten, zoals financiën en processen, ten koste van de menselijke aspecten van organisaties. Deze benadering, betoogt Mintzberg, heeft geleid tot een gebrek aan bezieling en betrokkenheid binnen organisaties.

 

PMC.nl is al meer dan 33 jaar marktleider in maatwerk bedrijfstrainingen, leiderschapstrainingen, salestrainingen en personal coaching.

Contact
Correspondentieadres

Vroenhoutseweg 29 A
4703 SH Roosendaal

085 2088 060

info@pmc.nl

Trainingslocaties: Roosendaal, Bosschenhoofd en Breda