Vragen? | +31 85 208 8060

De beste eigenschappen van succesvolle HR-managers

Welke eigenschappen moet een succesvolle HR-manager bezitten in de tijd van Human Capital?

De HR-manager staat aan het hoofd van de meest waardevolle bron binnen het bedrijf: de werknemers. In het verleden had men de personeelsadministratie met gelijknamige functionarissen. Deze personeelsfunctionaris ontving ziektebriefjes, verwerkte deze en nam betermeldingen op. Ook nam de functionaris personeel aan en ontsloeg deze vervolgens bij slecht functioneren. Hoewel dit wellicht wat gechargeerd is maakt het wel een punt duidelijk: de verandering van personeelsfunctionaris naar HR-manager is een belangrijke geweest. HR heeft tegenwoordig een prominente plek in het MT. Zo is de HR-manager van nu een strategisch consultant, bepaalt beleid en ontwerpt de personeelsstrategie. Met zo’n divers takenpakket is het wellicht lastig om het verschil tussen een ‘ok’ HR-manager en een ‘succesvolle’ te zien. Maar wat zijn de definieerbare eigenschappen van succesvolle HR-managers?

Succesvolle HR-managers zijn uitstekende luisteraars en ontwikkelaars van mensen.

Wanneer medewerkers betrokken zijn, voelen zij zich verbonden met de doelstellingen van het bedrijf. Deze betrokken medewerkers zullen minder snel klagen en meer geneigd zijn om constructieve, nuttige feedback te geven. Zij willen dat het bedrijf slaagt en dat hun harde werk en inzet voor het bedrijf beloond en gewaardeerd wordt. Helaas blijkt uit recente enquêtes dat slechts 30% van alle werknemers aan deze beschrijving voldoet. Maar het is van cruciaal belang voor het moreel en het succes van het bedrijf om de werknemers betrokken te krijgen en zich in te zetten voor een gedeelde visie. De meest succesvolle HR-managers weten dit en zij werken hard om werknemers te binden, te luisteren naar hun zorgen en doelstellingen en hen te ontwikkelen als gewaardeerde professionals. De meest onderscheidende manier waarop HR-professionals naar medewerkers kunnen luisteren is door de werkplek rustig te observeren, zodat ze precies begrijpen wat werknemers nodig hebben. Succesvolle HR-managers weten dat investeren in de meest waardevolle bron van het bedrijf, namelijk de mensen, het succes van het bedrijf zal vergroten.

Succesvolle HR-managers beschikken over een ongeëvenaard zakelijk inzicht dat sectorspecifiek is.

Bedrijfsspecifiek zakelijk inzicht is een vaardigheid die HR-managers moeten hebben als ze succesvol willen zijn in hun werk. Een HR-manager moet weten hoe zijn bedrijf op granulair niveau werkt:

  • Hoe verdient het bedrijf geld?
  • Wat zijn de winstmarges?
  • Hoe trekken ze klanten aan?
  • Welke innovaties vinden er plaats in de industrie?
  • Hoe beïnvloeden deze innovaties de winst en de werkcultuur?

Bedrijfsinnovatie moet de basis vormen van HR-planning en de meest succesvolle managers leren en groeien altijd mee met de vooruitgang in industriespecifieke innovatie. Succesvolle HR-managers vinden oplossingen die consistent resultaten voor het bedrijf genereren. Wanneer iets niet presteert, zullen serieuze HR-managers diep graven. Ze zoeken naar systeemfouten en verhelpen deze snel. Daarnaast ondersteunen HR-managers hun oplossingen en ideeën met concrete gegevens. Zij begrijpen dat CEO's cijfers nodig hebben om claims te onderbouwen.

Steeds vaker vertrouwen CEO's op HR-professionals om datagestuurde bedrijfsanalyses te gebruiken om zo de juiste beslissingen te nemen voor het werkplekbeleid en hun toekomstige businessplannen. Succesvolle HR-managers zijn nooit zo tevreden dat zij op hun lauweren rusten en het bedrijf op de automatische piloot laten draaien. Ze observeren niet alleen, maar stellen een diagnose en lossen deze op. Ze zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om de tevredenheid van klanten, CEO's en medewerkers te verhogen en tegelijkertijd de arbeidskosten laag te houden. Zij stellen vragen, vinden de antwoorden en krijgen de resultaten die het bedrijf nodig heeft.

Succesvolle HR-managers kunnen ondanks meningsverschillen met elkaar opschieten en ze vieren de prestaties van hun medewerkers.

Onenigheid op de werkplek is een onderdeel van het leven. Het verschil tussen een succesvolle HR-manager en iemand die niet zo goed is in zijn werk, uit zich in wat hij/zij doet als er onenigheid ontstaat. Succesvolle HR-managers laten een conflict niet uitmonden in wrok. Zij zullen een open, positieve omgeving blijven bevorderen waar vragen en zorgen altijd als geldig worden beschouwd en in overweging worden genomen.

Wat een succesvolle manager hier onderscheidt is dat ze geen win/verlies-omgeving bevorderen. Wanneer werknemersbijdragen in de schijnwerpers komen te staan, maken succesvolle HR-managers het licht helderder. Zij identificeren en vieren graag de prestaties van de medewerkers en maken er een punt van om hen daarvoor te belonen.

Wanneer medewerkers zien dat positieve bijdragen worden opgemerkt en geprezen, wordt het moreel in het hele bedrijf verhoogd. Medewerkers worden meer betrokken en gemotiveerd om te presteren en bij te dragen aan de groei van het bedrijf. In de snelle, datagestuurde wereld van vandaag kunnen HR-professionals niet zomaar achteroverleunen en observeren. Zij moeten handelen en actief de mensen managen die organisaties tot een geweldige organisatie maken. HR-professionals die een verschil willen maken in hun bedrijf zullen zich deze 3 topgewoontes eigen moeten maken.

Kort samengevat: HR-managers moeten medewerkers met overtuiging en vastberadenheid observeren, handelen en leidinggeven. En waar u begint? Wij zijn voortdurend op zoek naar de nieuwste, meest effectieve manieren om uw productiviteit en succes op de werkvloer te verhogen. Vraag vrijblijvend meer informatie op bij één van onze adviseurs. We hebben ervaren coaches in dienst met ruime ervaring in de bedrijfswereld.

feedback

Feedback; de zuurstof van je organisatie

Mei 2024

In de snelle wereld van vandaag, waarin bedrijven en organisaties voortdurend streven naar verbetering en innovatie, is feedback geven een onmisbare praktijk geworden. Toch merken we bij veel bedrijven een schrijnend tekort, in veel facetten. Zelfs privé.

Feedback speelt namelijk een cruciale rol in persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het biedt niet alleen een routekaart voor verbetering, maar bevordert ook open communicatie en versterkt de relaties binnen een team. In deze PMC blog bespreken we waarom feedback geven zo belangrijk is en hoe het effectief kan worden ingezet om zakelijke en persoonlijke succes en groei te bevorderen.

Man vr act

Over Actieve mannen en Effectieve vrouwen

April 2024

Om te begrijpen waarom mannen vaak actiever zijn en vrouwen effectiever in organisaties, moeten we dieper ingaan op de psychologische en sociale dynamiek die deze verschillen vormgeven. Hoewel generalisaties altijd beperkt zijn en individuele variatie groot is, kunnen we desondanks enkele trends en patronen identificeren die de neiging van mannen tot activiteit en vrouwen tot effectiviteit in organisatorische contexten verklaren.

Management zonder ziel

Stop de epidemie. De impact van de huidige managementpraktijken op de ziel van organisaties.

Maart 2024

In zijn artikel ‘Management zonder ziel is een epidemie geworden’ bespreekt Henry Mintzberg de impact van de huidige managementpraktijken op de ziel van organisaties. Hij bekritiseert het toenemende gebruik van management als een wetenschap die zich richt op kwantificeerbare en meetbare aspecten, zoals financiën en processen, ten koste van de menselijke aspecten van organisaties. Deze benadering, betoogt Mintzberg, heeft geleid tot een gebrek aan bezieling en betrokkenheid binnen organisaties.

 

PMC.nl is al meer dan 33 jaar marktleider in maatwerk bedrijfstrainingen, leiderschapstrainingen, salestrainingen en personal coaching.

Contact
Correspondentieadres

Vroenhoutseweg 29 A
4703 SH Roosendaal

085 2088 060

info@pmc.nl

Trainingslocaties: Roosendaal, Bosschenhoofd en Breda