Wat is het verschil tussen HRM en HCM?

Hoewel er tussen de twee benamingen veel overlap bestaat zijn er toch ook grote verschillen. Om het kort samen te vatten richt Human Resource Management (HRM) zich primair op de administratieve werking van het personeelsbeleid zoals in- en uitstroom, loonadministratie, dossieropbouw en het implementeren en registreren van bijvoorbeeld functionerings- en beoordelingsgesprekken.  Maar HRM is niet puur administratief. HRM is op zichzelf namelijk al een evolutie op de personeelsfunctionaris van enkele decennia terug.

Human Resource Management (HRM) ziet medewerkers als een bron van opbrengsten, als mensen die een waardevolle inbreng in de organisatie hebben, in plaats van een kostenpost. Personeelsbeleid is hierbij in eerste instantie een lijnverantwoordelijkheid. HR stelt hierin als onderdeel van het management de visie vast, afgestemd op de doelstellingen van de organisatie en belangen van de medewerkers.

Human Capital Management (HCM) staat voor het voortdurend sturen, benutten en ontwikkelen van de medewerkers om organisatiedoelstellingen te kunnen realiseren. De medewerker is het geheel van wat hij wil (motivatie), weet (kennis) en kan (competenties). HCM zorgt ervoor dat de ontwikkeling en verbetering van werknemers geschakeld is aan competenties.

Het verschil tussen HRM en HCM zit hem in de aanpak. Zo zijn beide bijvoorbeeld, in de regel, verantwoordelijk voor het organiseren van trainingen binnen de organisatie. HRM onderzoekt vervolgens de juiste opties om het doel te behalen, het vergroten van vaardigheden of kennis. HCM zal echter eerder kijken naar de individuele competenties die benodigd zijn voor de functie en passen bij de medewerker om waarde te leveren voor de organisatie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Meer berichten

Consultative selling

De traditionele manier van verkopen richt zich vooral op het aanprijzen van de eigenschappen van een product of kenmerken van een dienst. Op deze manier is het de bedoeling dat

Lees verder »

De nadelen van micromanagement

Hoewel sommigen micro-management als een nuttige techniek beschouwen, kunnen de nadelen het voordeel overschaduwen. Demotiverend Als leidinggevende kun je je team demotiveren als je te veel controleert. Als je eindeloos

Lees verder »

Events

NOV

8

09.00 - 16.00
Leiderschap & Gedrag
Scroll naar top