Persoonlijke ontwikkeling? Daar heb ik geen tijd voor.

Werk, reizen, familie, vrienden, boodschappen doen, schoonmaken, koken. Heb je ook wel eens het gevoel dat 24 uur gewoon niet voldoende is?

Wanneer het een strijd is om de dagelijkse en essentiële taken af te ronden, kan het al helemaal een strijd zijn om tijd te vinden voor persoonlijke ontwikkeling. Vanuit een professioneel perspectief is het belangrijk om prioriteit te geven aan leren en ontwikkelen, om vooruit te komen in je carrière. Zonder een bepaalde groei in je persoonlijke ontwikkeling zul je waarschijnlijk achterblijven op de werkvloer, en hierbij mooie kansen mislopen. Het kan dan zomaar zijn dat die gewilde promotie uit blijft en gaat naar die collega, die wel alle trainingen volgde.

Ook is het bewezen dat het regelmatig uitdagen van je geest door middel van leren, je hersenen gezond en scherp houdt. Iedere keer dat je iets nieuws leert, veranderen je hersenen. Het gaat bij deze ontwikkeling echt niet alleen om het verwerven van “hard-skills”, zoals het vakbekwaam worden met een nieuwe machine, of nieuwe software. Het gaat ook om het vinden effectievere werkprocessen, het verkrijgen van een beter begrip van je eigen sterktes en zwaktes en het verbeteren van je cognitieve vaardigheden.

Organisaties zijn zich steeds meer bewust van het positieve rendement van investeringen in ontwikkeling. Tevreden, competente, efficiënte en innovatieve werknemers. En volgens een rapport uit 2016 van de amerikaanse Association for Talent Development zijn organisaties met een cultuur van leren “competitiever, flexibeler en betrokken”.

Dus nu je weer op de hoogte bent van het belang van je persoonlijke ontwikkeling.. Maar hoe ga je hier nu tijd voor vinden in je overvolle agenda?

Planning & Prioriteit. Deze twee P’s zijn van groot belang. Je moet prioriteit geven aan je ontwikkeling en je moet het kunnen plannen.
Geef prioriteit aan je ontwikkeling. Voeg het toe aan je wekelijkse agenda als je belangrijke taken aan het doen bent. Zie je persoonlijke ontwikkeling niet als een luxe product, behandel het net als andere activiteiten met een hoge prioriteit. Een groot deel van de mensen zit een groot gedeelte van hun tijd op social media. Identificeer tijdrovende activiteiten die je minder belangrijk vindt, zoals social media of videogames, vervang die activiteiten vervolgens voor je persoonlijke ontwikkeling.

Plan het vervolgens in. Maak hierbij gebruik van je vrije tijd. E-learning kan altijd en overal gedaan worden. Zit je in de trein of bus op weg naar je huis of werk? Pak je telefoon of laptop erbij en studeer.

Maar let op. Over het algemeen is het een goede gewoonte om je op één ding tegelijk te concentreren. Als je probeert om verschillende dingen tegelijk te doen, kan het zijn dat je jezelf niet echt ontwikkelt of iets bereikt.

En zoals het oude spreekwoord luidt: Waar een wil is, is een weg. Heb je behoefte aan persoonlijk advies of een vrijblijvend coachings-gesprek? Laat het ons weten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Meer berichten

Consultative selling

De traditionele manier van verkopen richt zich vooral op het aanprijzen van de eigenschappen van een product of kenmerken van een dienst. Op deze manier is het de bedoeling dat

Lees verder »

De nadelen van micromanagement

Hoewel sommigen micro-management als een nuttige techniek beschouwen, kunnen de nadelen het voordeel overschaduwen. Demotiverend Als leidinggevende kun je je team demotiveren als je te veel controleert. Als je eindeloos

Lees verder »

Events

NOV

8

09.00 - 16.00
Leiderschap & Gedrag
Scroll naar top