De (on)zin van Blue Monday

Het is weer zover: Blue Monday. Ookwel ‘de meest deprimerende dag van het jaar’ genoemd. Ter onderbouwing is er een formule ontwikkeld waaruit blijkt dat componenten zoals het weer, mislukken van goede voornemens en in december opgelopen schulden allemaal samenkomen op deze dag.

Maar de formule moeten we met een klein korreltje zout nemen. Blue Monday is namelijk ontstaan als een slimme marketingtruc van marketingbureau Porter Novelli. Op 24 januari 2005 werd deze dag ”ontwikkeld” voor reisbureau Sky Travel. Het doel? Dat meer consumenten een reis boeken. Want daar kikkert iedereen van op, toch?

Krap 17 jaar later is Blue Monday nog steeds een begrip en wordt er nog veelvuldig over geschreven. Want hoewel de wetenschappelijke onderbouwing van deze specifieke dag te wensen over laat, zit er toch een pakkende boodschap in. Het koude weer, de donkere en vaak grijze dagen, de nasleep van de drukke decembermaand en de mislukte voornemens zijn niet bepaald stimulerend voor onze motivatie.

Moet je dan gelijk een reis boeken? Nee. Maar het is wel goed om de volgende drie tips op te volgen. Deze drie dingen die je vandaag, maar ook op andere dagen wanneer de motivatie ver te zoeken is, kan doen.

– Ga even naar buiten: En dit hoeft echt geen uren te zijn. Maar de kou trotseren is toch het beste wat je nu kan doen. Een wandeling zorgt voor belangrijke lichaamsbeweging en zonlicht, wat zowel je concentratie als je stemming bevordert. Pak je daarom goed in, kleed je warm aan en neem je collega mee naar buiten.

– Pak een moment: Plan wat tijd voor jezelf in. Pak een boek, kop thee, glas whiskey of rode wijn (volgorde maakt niet uit) en ga er even voor zitten. Het advies is om dit wel na werktijd te doen.

– Doorbreek de office blues: Routine is voor de een een zegen, de ander een vloek. Maar dit is het moment om wat nieuws te introduceren. Een activiteit die een positief gevoel opwekt of die het werk plezieriger kan maken. Spreek met je leidinggevende of collega en voer het uit. Zit je echt vast in je werk en stap je iedere dag met tegenzin in de auto of op de fiets? Denk dan na over een andere baan. Onze loopbaanadviseurs kijken graag mee naar het verwezenlijken van jouw wensen, idealen en dromen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Meer berichten

Consultative selling

De traditionele manier van verkopen richt zich vooral op het aanprijzen van de eigenschappen van een product of kenmerken van een dienst. Op deze manier is het de bedoeling dat

Lees verder »

De nadelen van micromanagement

Hoewel sommigen micro-management als een nuttige techniek beschouwen, kunnen de nadelen het voordeel overschaduwen. Demotiverend Als leidinggevende kun je je team demotiveren als je te veel controleert. Als je eindeloos

Lees verder »

Events

NOV

8

09.00 - 16.00
Leiderschap & Gedrag
Scroll naar top