De kantoorgriep: En hoe te voorkomen

Gedurende het griep seizoen hebben veel mensen maar één gedachte: Hoe vermijd ik de griep. In een best case scenario vloert de griep je maar voor een week. In het zogeheten worst case scenario ben je weken uit de roulatie, met alle gevolgen van dien. Zeker voor mensen met een zwakkere gesteldheid is de griep nog een serieus gevaar voor de gezondheid.

Dus wanneer iemand op je kantoor de griep krijgt kan het de boel flink in de war schoppen. Als collega van die persoon maak je je waarschijnlijk het meeste zorgen over besmetting. Als werkgever of manager van die persoon maak je je ook druk over de gezondheid van de werknemers. Maar je maakt je ook zorgen over de productiviteit van de afdeling.

In 2018 hebben we al een aantal tips over de kantoorverkoudheid op papier gezet. Voor risicogroepen adviseren we uiteraard om hiernaast ook nog de griepprik te halen.

Als je ooit op een kantoor gewerkt hebt, weet je hoe snel een griep of virus zich verspreid onder je collega’s. In een perfecte wereld zouden we allemaal thuis kunnen werken en geen interactie hebben met griepperige collega’s. Maar voor de meeste onder ons is dat niet mogelijk. Welke andere keuzes hebben we dan?

Houd je afstand van mensen die griep-symptomen hebben. Indien mogelijk moet je afstand houden van hoestende, niezende en kuchende collega’s. Let wel, je hoeft hun bureau niet met een grote rode X te markeren, maar houdt simpelweg afstand.

Let op wat je aanraakt. De griep kan op sommige oppervlakken meer dan 48 uur overleven. Indien mogelijk, vermijd handvatten, leuningen, gedeelde telefoons en magnetrons. Kan je nu echt niet zonder je opgewarmde chocolademelk, lees dan de volgende tip.

Was met regelmaat je handen. En was ze dan niet enkel door ze vijf seconden onder een straal water te houden. Dat is geen wassen, dat is natmaken. Pak zeep en was je handen grondig.

Maak je werkplek schoon. Zorg dat je anti-bacteriele doekjes op je kantoor hebt. Reinig voor je werkdag begint je bureau, telefoon en computerkeyboard. En als je een flex-werkplek hebt, succes.

Bescherm je collega’s. Ben je ziek? Zorg dat het niet verder verspreid. Je hoeft niet 14 dagen in quarantaine te zitten (hallo, Corona), maar blijf thuis als dit mogelijk is.

Het risico dat je toch de griep te pakken krijgt is altijd aanwezig. Maar als je bovenstaande tips op volgt maak je de kans in ieder geval een stuk kleiner. Stuur dit door naar je collega’s en laat ook aan hen weten dat de griep bij jullie op kantoor geen kans zal maken!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Meer berichten

Events

NOV

8

09.00 - 16.00
Leiderschap & Gedrag
Scroll naar boven
Scroll naar top